Alkohol och ammning

De liberala tankarna om alkohol sprider sig som en löpeld genom samhället. Jag satt i stolen hos frissan på min bröllopsdag. Försiktiga men målmedvetna händer gjorde mig vackrare än jag någonsin varit tidigare. Samtidigt pratade hon på om sitt bröllop och sina barn. Hur vi hamnade där vi hamnade minns jag men plötsligt säger hon ”några glas vin kan man ju ta fast man ammar”. Jag bet mig i tungan. Det var inte läge för diskussion. Hon hade trots allt hela mitt hår i sina händer på mitt livs viktigaste dag. Hennes tankar är inte heller på något sätt unika och upplevs nog inte omdömeslösa av speciellt många. Inte så konstigt med tanke på vilken information som ges ut.


På vårdguiden kan man läsa att måttliga mängder vin inte skadar barnet vid ammning. Vad som är måttliga mängder är förstås otroligt individuellt, men enligt livsmedleverket är det  1-2 glas vin 1-2 gånger i veckan. Fredag och lördagkvällarna med en god köttbit och rödvin går med andra ord inte förlorade för att du måste mata ditt barn...Eller?
Det står förvisso även att det inte är en uppmaning att dricka alkohol och att man ska tänka på vilka man berusar sig med...men jag är rädd att de flesta stannar vid meningen ”1-2 glas vin 1-2 ggr i veckan”

Jag personligen skulle aldrig i mitt liv amma mitt barn om jag druckit alkohol. Av etiska själ är detta inget man forskat på så otroligt mycket, så att vila på livsmedelsverkets/vårdguidens trygga ord skulle jag inte våga göra.
Är det så hemskt att avstå alkoholen under den, förhållandevis, korta tid du först är gravid och sedan ammar? Jag förstår att man längtar ihjäl sig efter ett glas vin, även om jag tror att det ibland kan handla mer om saknaden efter att vara något mer än ”enbart” mamma snarare än det handlar om abstinens efter ett glas vin. Oavsett. Om saknanden är så pass stor finns möjligheten att pumpa ut mjölk innan alkoholintag och sedan mata med flaska. Funkar inte detta, avstå!
Alkoholen stannar i mjölken lika länge som i blodet och detta är svårt att räkna ut exakt när man sitter och har trevligt. Även om det inte finns några konkreta  bevis på hälskoskador hos barnet betyder det inte att allt är okej. Det fanns en tid då vi menade att ciggaretter inte var farligt. Vi lär oss hela tiden, vi forskar...men som sagt är det väldigt svårt att göra studier på detta ämne. Jag skulle inte som mamma vilja vara del av en forskning, dricka vin, amma mitt barn och sedan lämna över barnet för provtagning.


Jag vet att det är lätt för mig att ha åsikter som inte har varit gravid och inte har några barn.
Det är tabu att ha åsikter om barnuppfostran såväl som allt som rör barn och graviditet. Jag VET ju inte  hur det är. Har dock svårt att se hur jag skulle kunna ändra mig och plötsligt riskera mitt barns välmående bara för att ja vill dricka alkohol.

 

 

Från vårdguiden:

”Sedan många år tillbaka har rekommendationen varit att ammande kvinnor bör undvika alkoholhaltiga drycker helt medan de ammar. Livsmedelsverket har nu kommit med nya rekommendationer och avråder inte helt från alkohol vid amning. Råden grundas på befintlig forskning och har tagits fram med hjälp av olika experter inom området. Forskningen visar på att det inte innebär några medicinska risker för barnet om du dricker måttliga mängder alkohol när du ammar, motsvarande 1-2 glas vin 1-2 gånger i veckan. Den mängd alkohol som barnet får i sig med bröstmjölken är mycket liten och utgör inte någon hälsofara för barnet.
Rådet ska inte ses som en uppmaning att dricka alkohol under amningsterioden.
En annan aspekt på alkohol och amning är den sociala. Som förälder behöver man tänka på hur alkohol kan
påverka koncentrationsförmågan, beteendet och omdömet och hur det kan påverka hur man tar hand om ett litet spädbarn.
Barnhälsovården ger råd om föräldraskap och alkohol. Läs om andra effekter av alkohol i broschyren Tänk efter i vilket sällskap du berusar dig!"


Resa & Bebis

Så kom den där gnagande känslan inombord igen. "Men våra resor då...är det slut på dem om jag blir gravid?"
Jag googlade runt mig själv på diverse sidor (för vilken gång i ordningen?) för att ta reda på hur lätt det är att resa med bebisar.
Har en tanke om att innan en liten blir så extremt rörlig så kan det underlätta :P Dessutom är det rent prismässigt passande då de inte själva tar upp en flygstol och inte heller en sängplats. 
Mina tankar möttes av en rad påhopp i forum.
Stackars mammor och pappor som frågade om råd när de gällde resa och bebis och så haglade kritik över dem. Det är tydligen fruktansvärt egoistiskt att resa iväg men små bebisar, "och vad har barnet för glädje av att resa när den bara är ett par månader?!"
För allt annat än barnets behov slutar existera i samma stund som bebis tar sitt första andetag!? Vad trött jag blir. Och rädd. Även om prioriteringarna naturligt nog ändras när man får barn sluta man väl inte själv att ha behov som behöver tillfredställas? Är jag egoistisk som inte vill lägga mitt största intresse på hyllan bara för att jag får barn? Borde jag vänta eller kanske till och med låta bli att skaffa barn därför att jag (vi! som tur är har jag en likasinnad här hemma) har ett intresse som tydligen inte går hand i hand med familjelivet.

Men det finns fler tokar som oss. Sådana som låter livet fortsätta på samma sätt, fast på tre istället för på två. Som stöttar mammor och pappor som gör allt i sin makt för att ge sin bebis ultimata förutsättningar, men samtidigt fortsätter att göra det de tycker om att göra. För det är väl så att bebis är lycklig när föräldrar är lyckliga? :)

Här har vi ett svar från en klok (näää jag är inte partisk i denna åsikt...;) människa:

"Ville bara säga att jag tror det blir kanontrevligt!! Med en så liten funkar det säkert jättebra, de sover ju mest och ligger i vagnen så det är ju ingen risk för solskador. Om ni är hemma i rusket så finns inga garantier heller med tanke på RS-virus och alla andra tänkbara förkylningar.
Man kan ju undra hur alla Thailändska barn överhuvudtaget överlever när man läser alla som inte tycker det är en bra idé.

Ha det underbart !!

Kram från en optimist!"

Vissa tror på Gud och andra på Kungen

Jag har tänkt, och tänkt, och tänkt.
Jag tycker inte att det är fel att man döper in barnen i kyrkan.
Jag tycker inte det.
Jag tycker däremot att det är rätt att man inte längre föds in i den svenska kyrkan.
Föräldrarnas aktiva val bör avgöra om barnet ska döpas eller inte.

Jag är nu Gudmor till finaste Adam och Andreas är Gudfar, eller don corleone som han helst vill tilltalas av Adam när han lär sig prata ;)
Sedan tidigare är jag stolt Gudmor till David. <3
Om jag hade ansett att dop varit helt galet hade jag inte tackat ja till att bli gudmor.
Så klart.
Men efter att ha hört motsatt åsikt av vänner har jag tänkt ännu djupare.
Det är ju inte ett brännmärke i nacken på honom.
Han har inte föräldrar som packar på honom en tro om han väljer att ta avstånd.
Är det möjligt att ge över enbart neutrala åsikter till sina barn? Jag tror inte det.
Politiska åsikter, samhällsåsikter i övrigt, religion, vett & etikett. 
Små ämnen, stora ämnen, visst kommer vi påverka våra barn!?

De flesta av mina vänner röstar som sina föräldrar,
utav de där jag känner till föräldrarnas åsikt.
Vilket faktiskt är många.
Är det skillnad att uppfostra en ”vänsterpartist” eller en ”moderat” än t.ex. en ”muslim”?
Vi för över de vi tror på, även omedvetet.


Det viktigaste jag tycker vi ska lära våra barn (håll i er nu för detta är nytänk!) är att vi alla är olika. Istället för att sitta och berätta för våra barn vad som är fel eller osant, berätta att folk tänker olika.
I varje klass i Sverige sitter det barn som lärt sig olika rätt & fel. De flesta har flertalet kulturer och religioner i klassen. Uppmuntra barnen att ta reda på fakta om hur andra lever.
Att vissa tror på en Gud och andra på Kungen. Våra husdjur är någon annans föda och kossor kan vara heliga.
Vi får vara olika, vi får tycka olika och vi får framförallt tro på olika sanningar, så länge vi respekterar varandra.


På fredag är det Dagen D

Andreas fyller 27 år.
Hur gammal jag än blir, så komme Andreas att vara äldre.
Det känns ganska bra :)





I efterhand kan jag lägga till att detta var mer än Andreas födelsedag.
Det var också första dagen utan piller i kroppen :)

RSS 2.0